Danses populars vives a l’escola

Danses Vives

Després de la bona acceptació de la primera edició del programa de danses vives d’arrel tradicional a l’escola, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i el Departament d’Ensenyament, a través del Servei d’Ordenació Curricular d’Ensenyaments de Règim Especial de la DGFPIERE, ha decidit donar continuïtat al programa amb una segona edició per aquest curs 2018-19. De nou les entitats col·laboradores, Esbart Català de Dansaires, IEA Oriol Martorell, Esbart Marboleny, Lo Planter i Esbart Dansaire de Rubí seran les encarregades de formar els mestres participants.

El programa s’està desenvolupant des de l’inici del curs lectiu amb l’objectiu de tenir una presència transversal en els centres de primària. Les entitats han formant als mestres que ho havien sol·licitat. Posteriorment, els mestres en els seus centres educatius han treballat amb els alumnes les danses apreses i durant aquesta primavera es realitzaran les trobades, una per territori, per donar a conèixer l’experiència.

Les danses escollides són les pròpies de la demarcació per tal que els nens i nenes aprenguin allò que els joves i grans ja ballen, amb la intenció de promoure la cohesió social i la posada en valor del patrimoni. Al mateix temps, els materials que s’han creat estan vinculats al currículum i, per tant, el programa no suposa un temps afegit sinó que vol ser una altra manera de treballar els continguts.

La formació dels mestres s’inicia a la tardor, a les Terres de l’Ebre, Barcelona, Ripollès i Garrotxa, el Vallès i les Valls d’Àneu. Es treballaran les danses dels respectius territoris.

Durant la primavera del 2019 s’organitzaran trobades entre els centres educatius participants en cadascun dels territoris, serà el moment de mostrar tot el que els alumnes han après i fer-ho en un àmbit festiu. Les trobades seran en espais públics obertes a tothom qui vulguin assistir-hi. Comptaran amb música en directe, i seran un moment perquè els alumnes i mestres de diferents centres educatius es trobin i ballin plegats.

En la primera edició diferents escoles de disseny es van encarregar de dissenyar prototips de cavallets cotoners, models que es van utilitzar pel Ball dels Cavallets Cotoners. En aquesta segona edició les escoles de disseny dissenyaran elements associats a algun dels balls treballats.

La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura conjuntament amb el Servei d’Ordenació Curricular d’Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament, des del curs 2017-18, promou el programa d’impuls de les danses populars vives a l’ensenyament primari.

Adhesió a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural

Aquesta activitat es troba emmarcada dins l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, reforçant la importància de treballar la cultura popular a l’escola i que aquest treball i aprenentatge retorni a la comunitat.